T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / ŞUHUT - Şuhut Şehit İbrahim Imış Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanı

Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanı

Elektrik-Elektronik sanayi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile Elektrik-Elektronik sanayi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar.

Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı Programında;

  • Bobinaj,
  • Büro Makineleri Teknik Servisi,
  • Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü,
  • Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi,
  • Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım Onarım,
  • Endüstriyel Bakım Onarım,
  • Görüntü ve Ses Sistemleri,
  • Güvenlik Sistemleri,
  • Haberleşme Sistemleri,
  • Otomasyon Sistemleri,
  • Yüksek Gerilim Sistemleri

dalları yer almaktadır.

Sektör tarama ve inceleme çalışmaları sonucunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmış ve bu meslekler birinci, ikinci ve üçüncü seviye meslek gruplarına ayrılmıştır. Sektörde çalışan kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek dalına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler yurdun değişik bölgelerinde uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Mesleklere ilişkin olarak saptanan bu yeterlikler, hazırlanacak olan öğretim programları ve modüllerin temel dayanağını ve içeriğini oluşturacaktır.

Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması amacıyla sektörel kuruluşlarla karşılıklı görüş alışverişi ve iş birliği gerçekleştirilmiştir.

Program geliştirme sürecinde üniversitelerden uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve mesleki yeterliklerin belirlenmesi sırasında meslek elemanlarına anket uygulanmıştır. Bu anketler sonucunda Türkiye genelinde elektrik-elektronik sektörünün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar program çalışmalarının temelini oluşturmuştur.

Program geliştirme sürecinin her aşamasında; otomotiv, beyaz eşya, gsm, otomasyon, teknoloji firmaları ile iş birliği yapılmıştır. Bu firmaların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır. Böylelikle sektör beklentileri programa yansıtılmıştır.

Meslek elemanlarından ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen yeterliklerde çeşitli araştırmalar ve yabancı uzmanlar ile görüşülerek tespit edilenler program çalışmalarına aktarılmıştır.

Bu doğrultuda Elektrik Elektronik Teknolojisi alanı ve altında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve her düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan programlar hazırlamak hedeflenmiştir.

 

Kumanda Atelyesi 

Kumanda Atelyesinde motor kumanda devreleri yapılmaktadır. Yani, asansör, vinç, sulama vb. motor devrelerinin uygulamaları yapılır.

   Bobinaj Atelyesi 

 Bobinaj Atelyesinde bobin sarımı yapılmaktadır. Yani, asenkron motor (doğru akım motoru) arızalarının giderilmesi ve bobinlerinin sarılmasının uygulamaları yapılır.

   Tesisat Atelyesi   

Bobinaj Atelyesinde bobin sarımı yapılmaktadır. Yani, asenkron motor (doğru akım motoru) arızalarının giderilmesi ve bobinlerinin sarılmasının uygulamaları yapılır. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.11.2012 - Güncelleme: 18.12.2023 01:31 - Görüntülenme: 1848
Kaynak: .
  Beğen | 1  kişi beğendi