T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / ŞUHUT - Şuhut Şehit İbrahim Imış Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile bilişim teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

2020-2021 Eğitim Öğretim yılında yapılan değişiklik ile Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve Programında;
1. Yazılım Geliştirme
2. Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik,
dalları yer almaktadır.

Sektör araştırma ve inceleme çalışmaları sonucunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmıştır. Sektörde çalışan kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek dalına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler yurdun değişik bölgelerinde uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Mesleklere ilişkin olarak saptanan bu yeterlikler, hazırlanacak olan öğretim programları ve modüllerin temel dayanağını ve içeriğini oluşturacaktır.

Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması amacıyla sektörel kuruluşlarla karşılıklı görüş alışverişi ve iş birliği gerçekleştirilmiştir.

Program geliştirme sürecinde üniversitelerden uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve mesleki yeterliklerin belirlenmesi sırasında sektöre anket uygulanmıştır. Bu anketler sonucunda Türkiye genelinde bilişim teknolojileri sektörünün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar program çalışmalarının temelini oluşturmuştur.

Program geliştirme sürecinin her aşamasında bilişim teknolojileri sektörünün önde gelen kuruluşları ile diyalog kurulmuştur. Bu firmaların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır. Böylelikle sektör beklentileri programa yansıtılmıştır.

Meslek elemanlarından, ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen yeterlikler de çeşitli araştırmalar ve yabancı uzmanlar ile görüşerek tespit edilerek program çalışmalarına aktarılmıştır.

Bu doğrultuda Bilişim Teknolojileri alanı ve altında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan programları hazırlamak hedeflenmiştir.

 

 

Okulumuzda ilgili dallardan, Yazılım Geliştirmeı dalında eğitim-öğretim yapılmaktadır.

Yazılım Geliştirme,

    Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Yazılım Geliştirme dalı İçin,  

İstihdam Alanları :  Yazılım hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde yada bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.

Belgelendirme:

  • Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
  • Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
  • Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
  • Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

Eğitim Süresi:

  • Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
  • Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Bilişim Teknolojileri alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

 

***Alanımızda 2 adet laboratuvar bulunmaktadır. Her bir laboratuvarda 20'şer bilgisayar, etkileşimli tahta ve tüm öğrencilerimizin derslere aktif katılımını sağlayacak donanım malzemeleri bulunmaktadır. 

***Alanımızda okutulan dersler:

- Bilişim Teknolojileri Temelleri

- Programlama Temelleri

- Ofis Programları

- Bilişim Teknik resmi

- Web Tasarımı ve Programlama

- Grafik Animasyon

- Açık Kaynak İşletim Sistemleri

- İşletmelerde Beceri Eğitimi

- İnternet Programcılığı

- Robotik ve Kodlama

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.11.2012 - Güncelleme: 02.09.2021 01:25 - Görüntülenme: 9507
Kaynak: .
  Beğen | 2  kişi beğendi